woensdag 29 januari 2014

Opdrogende lymfebanen

Met de bestralingen in het vooruitzicht oefen ik tamelijk fanatiek mijn schouderfunctie. Het moeilijkste is op mijn rug liggen, mijn armen recht omhoog strekken en dan met mijn goede arm de pijnlijke arm naar achteren duwen. Het doel is dat ik beide armen langs mijn oren naar achteren kan leggen. Vorige week lukte dat bij lange na niet, maar vandaag raakte mijn hand de bank waarop ik lag, wel met een gevoel alsof een gespannen snaar van mijn elleboog naar mijn oksel op knappen stond. Dat zijn verdrogende lymfebanen, die vóór de operatie nog lymfevocht met afvalstoffen transporteerden. Nu de okselklieren zijn weggehaald, lopen de lymfevaten dood en voel ik ze als pijnlijke strengen.
Dat heb ik vandaag geleerd op een voorlichtingsbijeenkomst in het ziekenhuis. De remedie is lymfebanen 'knappen'. Kapot maken dus. Een fysiotherapeut kan dat door erop te drukken. Ik kijk er niet naar uit, maar het schijnt dat het daarna afgelopen is met de pijn. En daar kijk ik wel naar uit. Vrijdag heb ik de eerste afspraak bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Ik ga het meemaken.
De voorlichtingsbijeenkomst ging ook over lymfoedeem: vochtophoping in de arm als gevolg van okselklierverwijdering. Met een borstsparende operatie gevolgd door bestraling is de kans daarop 15 procent. Niet zoveel, maar genoeg om de leefregels te volgen die de kans erop verkleinen. Daar hoort bij dat ik wondjes aan mijn rechterarm goed moet desinfecteren, bij kou handschoenen moet dragen en bij de eerste tekenen van vochtophoping mijn arm rust moet geven op een stapel kussens, zodat ie hoger ligt dan mijn schouder. Ook moet ik extreme warmte en extreme kou vermijden. Saunabezoek wordt het eerste jaar afgeraden. Is het niet mijn geopereerde borst die me uit de sauna weghoudt, is het mijn verbouwde lymfestelsel dat me weerhoudt. Jammer maar helaas.
Morgen is de enige dag deze week zonder (para)medische afspraak. Misschien ook wel een dag zonder bericht van Ginger. Vrijdag heb ik hopelijk weer genoeg te vertellen over geknapte lymfebanen en een rechterarm die weer net zo soepel is als de linker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten