vrijdag 11 april 2014

Goede conditie

Hier heb ik weken naar uitgekeken: kracht en conditie opbouwen zonder terug te vallen. Vorige week heb ik voorzichtig op verschillende fitnessapparaten geoefend onder begeleiding van mijn fysiotherapeute. Ik was aan haar gehecht geraakt. Ze heeft mijn lymfebanen gemasseerd na de operatie, ze heeft de ontsteking van mijn oksellitteken zien wegtrekken en de harde plek eronder soepeler gemaakt. Ze had me graag verder willen helpen met 'oncologische revalidatie', zoals het programma heet. Ik zou dan met een groep lotgenoten twee keer per week fitnessen onder begeleiding. Het leek me wel wat, de deskundige begeleiding van mijn gespecialiseerde fysiotherapeute. Helaas vergoedt mijn verzekering maar negen fysiotherapeutische behandelingen. De volgende elf had ik zelf moeten betalen en pas vanaf de twintigste zou de zorgverzekaar weer gaan vergoeden. De eerste negen behandelingen had ik er nèt op zitten, dus ik zou in vijfeneenhalve week 11 x €37,50 = €412,50 armer zijn. Dat vond ik iets te veel voor verantwoord sporten, dus ik nam met spijt afscheid van mijn fysiotherapeute.
Ik meldde me bij mijn eigen fitnesscentrum voor sporten onder begeleiding en ontdekte dat ik daar in daluren voor €20 per maand onbeperkt kan trainen. Vanmorgen heb ik mijn eerste begeleide training gehad. Het heet dan wel geen oncologische revalidatie, maar ik begin me af te vragen of ik dat wel nodig heb. We begonnen met een conditietest op de fiets. Daaruit bleek dat mijn conditie goed is. "Beter dan het gemiddelde van de mensen die hier trainen", vertrouwde mijn instructeur me toe. Sinds mijn laatste bestraling kan mijn humeur al niet meer stuk, maar dit deed er nog een schepje bovenop. Daarna deden we krachtoefeningen voor benen, armen en romp, nog niet met het volledige aantal herhalingen, maar het was pittig genoeg. Volgende week weer verder.
Na zo'n ervaring lijkt €37,50 per training volstrekt onverantwoord, niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook voor die van de zorgverzekeraar.

Het volgende bericht van Ginger verschijnt maandag, na het bezoek aan de longarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten